EU-finansiering
Renger du finansiering til å pilotere, kommersialisere og skalere en nyskapende og lønnsom løsning med et globalt markedspotensial? EUs rammeprogram for forskning og innovasjon, Horisont Europa, har en rekke satsinger for næringslivet der det fra 1. januar 2021 vil være mulig å søke om finansiering.
Fra 1. januar 2021 starter Horisont Europa. Med et anslått budsjett på 81 mrd. euro er Horisont Europa verdens største finansieringsprogram for forskning og innovasjon. Programmets overordnede mål er å øke europeisk konkurransekraft, sikre økonomisk vekst og løse store samfunnsutfordringer i Europa. I tillegg etableres et eget innovasjonsråd (European Innovation Council).
Hvem kan søke?
Horisont Europa er åpent for alle typer søkere. Vi bistår små, mellomstore og store bedrifter som søker EU-finansering.
Hva kan du søke om?
For bedrifter er det flere muligheter for å få støtte gjennom Horisont Europa. Nedenfor følger en oversikt over de mest relevante satsingene som en bedrift eller klynge kan søke på alene, eller sammen med andre (europeiske) partnere.
- European Innovation Council Accelerator
EIC Accelerator retter seg mot bedrifter med markedsskapende innovasjonsprosjekter som har et stort potensial for å vokse internasjonalt. Bedrifter kan søke om både tilskudd og egenkapital. EIC Accelerator er i hovedsak tematisk helt åpent og retter seg til enkeltbedrifter. - Samarbeidsprosjekter i Horisont Europa
I samarbeidsprosjekter kan alle typer bedrifter delta sammen med forskningsinstitutter, klynger universiteter, offentlige aktører eller andre partnere. Prosjektene må ha minimum tre deltakere fra tre Horisont Europa-land, og svare på utlysninger innen EUs seks «klynger» (clustere). Støttebeløpet varierer avhengig av utlysning.
Vi tilbyr dybderådgivning, markedsorientering og kundeorientering til bedrifter og klynger for å hjelpe dem til å lykkes med sin søknad. Vi organiserer blant annet kurs, workshops for mindre grupper og søknadsgjennomlesning. For norske bedrifter som søker EIC Accelerator tilbyr vi også pitche-trening samt oppfølging av bedriften dersom den mottar EU-finansiering.
Muligheter i andre EU-programmer
I tillegg til Horisont Europa kommer det også mange muligheter for norske bedrifter i andre EU-programmer. Disse programmene er i støpeskjeen nå og mer informasjon kommer ved årsskiftet (2021).
- Digital Europe Programme
Mer informasjon kommer når programmet lanseres i 2021.
DEP skal bidra til å knytte sammen europeiske økosystemer og sikre digital transformasjon av næringslivet, offentlig sektor og samfunnet for øvrig. DEP skal dessuten del-finansiere et nettverk av European Digital Innovation Hubs (EDIH) i Europa. EDIHene skal simulere til økt europeisk bruk av digitale løsninger innen kunstig intelligens, High Performance Computing og cybersikkerhet i SMB og offentlig sektor.
Digital Europe Programme har en foreslått ramme på 6,8 milliarder euro fordelt på fem hovedområder: High Performance Computing, Artificial Intelligence, Cybersecurity & trust, Digital Transformation & Interoperability og Digital Skills. Digital Europe Programme har sterke synergier mot IKT/digital satsingen i Horisont Europa.
Les mer på vår nyhetsside om status for søknader fra Norge om etablering av EDIHer - COSME (inkludert klynge-til-klynge-samarbeid)
Mer informasjon kommer når programmet lanseres i 2021.
COSME tar utgangspunkt i en markedssvikt-begrunnelse knyttet til SMBer og deres tilgang på finansiering. COSME søker å styrke næringslivets konkurransekraft gjennom bedre rammebetingelser, entreprenørskap, samt enklere tilgang på kapital.
Rådgivningsnettverket Enterprise Europe Network (EEN) og de initiativene som retter seg mot klynger vil ligge i COSME. I tillegg finner man mindre tiltak som Erasmus for Young Entrepreneurs (EYE), og SME Envoy. Om lag 10 milliarder kroner er foreslått satt av til virkemidlene under COSME 2021-2027.
Det er tiltenkt svært tette synergier mellom COSME og en rekke andre EU-program i perioden 2021-2027, og særlig Horisont Europa. Programmene utfyller hverandre og arbeidsfordelingen er klar; der Horisont Europa fokuserer på innovative SMBer er hovedmålgruppen til COSME mindre innovative bedrifter med «myke, ikke-teknologiske innovasjoner».
COSME har små- og mellomstore bedrifter som hovedmålgruppe og anses som viktig for norsk næringsliv generelt, og for bedrifter med internasjonalt potensial spesielt. - InvestEU
Mer informasjon kommer når programmet lanseres i 2021.
InvestEU består av InvestEU Fund, InvestEU Advisory HUB og InvestEU Portal. Programmet vil løpe fra 2021 til 2027 og bygger på European Fund for Strategic Investments (EFSI), lansert under Junkers investeringsplan for Europa.
Programmet skiller seg fra andre EU-programmer gjennom å tilby finansielle produkter til aktører som finansierer og investerer i bedrifter, i tillegg til å yte store lån direkte til bedrifter. Finansielle instrumenter implementeres ikke av Europakommisjonen, men hovedsakelig av Den europeiske investeringsbanken (EIB) og Det europeiske investeringsfondet (EIF). - EUs Innovasjonsfond
EUs Innovasjonsfond er et av verdens største investeringsfond for demonstrasjon og kommersialisering av innovativ lavutslippsteknologi og er tilgjengelig for norske søkere. Formålet med fondet er å sikre reduksjon av klimagassutslipp som gir et klimanøytralt Europa ved å bringe innovative lavutslippsteknologier til markedet.
Har du en innovativ lavutslippsteknologi som er klar for å tas ut i markedet? EUs Innovasjonsfond gir nye finansieringsmuligheter til fullskala demonstrasjonsprosjekter og videre oppskalering for innovativ lavutslippsteknologi. Innovasjonsfondet utvider dermed norske aktørers muligheter for finansiering av kommersialisering av lavutslippsteknologi.
![](https://patenthuset.no/wp-content/uploads/2021/04/inavation-norge-1-300x130.jpg)
![](https://patenthuset.no/wp-content/uploads/2021/04/shutterstock_1460488205-1024x439.jpg)
Innovasjon Norge
Innovasjon Norge har som formål å bidra til innovasjon i næringslivet, bærekraftig vekst og eksport for konkurransedyktige norske bedrifter, og utvikling i distriktene. De profilerer norsk næringsliv og Norge som reisemål.
De har kontorer og samarbeidspartnere i en rekke land i verden, samt kontorer i alle norske fylker.
Innovasjon Norge bidrar i prosjekter innenfor:
- Oppstart av bedrift
- Innovasjon og utvikling
- Eksport og internasjonal satsing
- Landbruk
Hvor mye Innovasjon Norge kan operere med fastslås årlig gjennom statsbudsjettet.
Hensikten med alle bevilgningene deres er at det skal bidra til flere gode gründere, vekstkraftige bedrifter og innovative næringsmiljøer.
Les mer her.
Hva kan vi hjelpe dere med?
Patenthuset har mange års erfaring innen feltet og har mange rådgivere som kan være behjelpelige med å skreddersy din søknad – for at dere skal kunne oppnå de aller beste resultatene.
Dere kan booke tid hos våre kyndige rådgivere der dere sitter og sammen skreddersyr din søknad. Vi kan blant annet hjelpe til med å forme din idé, prototype o.l. i henhold til kravene og ønskene til Innovasjon Norge.
Vi støtter både nasjonale og internasjonale bedrifter i alle stadier, og vi følger opp søknaden helt frem til en beslutning er foretatt slik at dere kan konsentrere dere om virksomheten og innovasjonen deres.
På lik linje med Innovasjon Norge tar vi stor hensyn til taushetsplikt og vi streber for å ivareta våre kunders interesser til enhver tid.
Ta kontakt med oss for ytterligere informasjon.